torstai 15. elokuuta 2013


Pähkähulluja ajatuksia taas pää täynnä. Kesä alkaa olla lopuillaan, joten ohitan talven sujuvasti ja pohdiskelen jo seuraavaa kesää (en taida olla oikein talvi-ihminen). Yksi noista isommista lapsista sai päähänsä ajatuksen, että olisipa mukavaa jos pihalla kasvaisi viinirypäleitä; ei ollenkaan pöllömpi ajatus minunkaan mielestäni. Aloin tietysti penkoa netistä lajikkeita jotka selviäisivät kohtuudella talvesta. Muutama ehdokas löytyikin, keksisi vain, että mistä niitä kaikkein kätevimmin saisi hankittua. Taimethan voisi istuttaa nyt syksylläkin, vaikka eipä taida oikein tuolta pihalta riittävän valoisaa kasvupaikkaa löytyäkään... Voisin tietysti lainata jostain moottorisahan ja alkaa pistämään pihapuita haloiksi jotta saadaan tarpeeksi aurinkoinen paikka viinitarhalle (onhan tässä pitkä talvi edessä ja polttopuutkin on vielä hankkimatta). Sitten lapioisin pihan perälle valtavan kasan multaa (suosittelevat kasvattamaan köynnökset rinteessä).  Muokkaisin ja lannottaisin, syyslannoitteella tietysti. Leikkaisin latvat, jotta syyskasvu keskittyisi juuriin. Myöhemmin sitten lasten kanssa kirmailtaisiin kuperkeikkaa heittäen rypäleterttuja notkuvien köynnösten välissä. Välillä voisi heittää suuhunsa muutaman makean rypäleen. Tietysti korjattaisiin sato ja valmistettaisiin The Iskä viiniä tammitynnyreissä tottakai. Hmmmm mistähän niitä sitten saisi - ainiin jos kaataisi ensiksi tuon tammen...Semmoista projektia pukkais vielä tälle syyskesälle. Mitähän vaimo sanoo???






Hupsista
 


 Zilga

Menestymisvyöhyke: IV
Tämä Latviassa jalostettu lajike on erittäin talvenkestävä. Sen oksat puutuvat aikaisin ja se kestää 30, jopa 40 astetta pakkasta. Rypäleet kypsyvät syyskuun puoliväliin mennessä. Zilga on satoisa. Marjat ovat keskikokoiset, siniset, melko paljon siemeniä suhteessa marjan kokoon. Marja on miedon makuinen, vähän mustikan tyyppinen. Zilgalla on kaunis lehvästö, jonka syysväri on punainen. Versot talveentuvat hyvin, mutta keväällä Zilga on arka yöhalloille. Maan happamuussuositus pH 5,5-6,5, joten rhodomulta tai hapan metsämaa sopivat tälle lajikkeelle paremmin kuin tavallinen kalkittu pihamulta.Jos Zilgan rypäleitä käyttää viinin valmistukseen, täytyy jostain toisesta lajikkeesta saada lisää aromia, kuten Hasanski Sladkista tai Zarja Severasta.




 

Jubilei Novgoroda

Menestymisvyöhyke: II(IV)
Tämän venäläisen lajikkeen talvenkestävyys on hyvä, kestää pakkasta 30 asteeseen saakka. Rypäleet kypsyvät syyskuun alussa. Marjat ovat pienet, kellertävän vihreät ja maukkaat. Tämä lajike soveltuu hyvin viinin valmistamiseen. Versot talveentuvat aikaisin. Suositellaan kevyttä suojausta talveksi.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kääntäjä