perjantai 23. elokuuta 2013

Puutarha saa syksyllä lisäyksiä

Olen vähän kummallinen mies ja niin ovat valitsemani kasvitkin. Minua kiinnostavat rohdoskasvit erityisesti, kasvien myyttiset ulottuvuudet ja tarinat niiden taustalla esim. rohtomandrake (Potter fanit tuntevat kasvin alruunana). Keskiajalla olisin todennäköisesti joutunut roviolle...Tälläkin hetkellä meillä roikkuu keittiössä siankärsämö, poimulehti ja persilja nippuja joita voi käyttää yrttijuoman aineksina. Pakkaseen on kerätty horsman kukintoja (vaimolla on visio vaaleanpunaisesta horsmasimajuomasta mahalian ristiäisjuhliin). Minua kiehtovat kasvien lääkinnälliset ominaisuudet ihan pajunkuoresta uutetusta päänsärkyjuomasta lähtien. Keväällä kokeilimme myös vuohenputkea ruuaksi (joka on pihamme yleisin rikkakasvi). Ihan hyvän makuista evästä.

Meidän puutarha on osittain hyvin vanha. Eli se on perustettu silloin kuin talokin on rakennettu (1915). Aikanaan talossa on ollut oma puutarhuri ja olisikin mahtavaa löytää jostain museoviraston arkistoista kuvia alkuperäisestä pihasta. Jotain mustavalkeita otoksia on löytynyt, joista ainakin voi päätellä puiden olevan kovin pieniä pihalla siihen aikaan. Aika jännä, että puutarhassa on ollut silloin aikanaan myös oravanhäkki pyörineen ja oravineen! Nyt sen oravanjälkeläiset vipeltävät tuolla ihan vapaana. > Luojan kiitos!

Tässäpä lista tilaamistani kasveista, jotka on siis tarkoitus jo syksyllä istuttaa:

Pesusienikurkku
Syyshohdekukka
Sulopäivänhattu
Rehukaali
Lännenkylmänkukka
Kaunopunahattu
Lakritsakasvi
Rohtomandrake
Rohtovirmajuuri
Liekkikrassi
Mäkikuisma
Rikkisahrami `Aureus`
Liljatulppaani `Marilyn`
Tulppaani `Purple rain`
Tarharistikki `Leichtinii`
Laukka `Gladiator`
Keisarinpikarililja `Rubra` "Keisarinkruunu"

Alla pihapuuhastelukuvia viime keväältä.

Hilda on kyllä itse valinnut vaatteensa...

Tässä rakennan vanhaan ammeeseen suojaverkkoa. Amme on siis Kuiran juoma-automaatti/suihkulähde. Erittäin tarpeellinen turvaväline.


Vaimon mielestä paras puoli minusta...

Pöytäryhmän pöytä syntyi maalaamalla mustalla maalilla pinta ja kaivertamalla puupiirrosvehkeillä kuvia omista sielunmaisemista. Pöydän jalkoina on pahviputkelot (saatu naapurilta niiden lattiarempan yhteydessä.). Tuolit perintökalleuksia, jotka pitäisi kunnostaa vielä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kääntäjä