lauantai 21. syyskuuta 2013

Tulevaisuuden pohdintaa.
 Satuin tuossa taannoin törmaamään alla olevaan uutiseen täällä internetin ihmeellisessä maailmassa. Jos tarkoitus oli herättää ajatuksia, niin herättihän se.


"Jämsän vanhusten palveluihin aiotaan hankkia Helsingissä toimiva etälääkäri. Lääkäripulan takia geriatrian erikoislääkärin ja vanhusten hoitoon perehtyneen yleislääkärin palvelut on tarkoitus hankkia yksityiseltä Doctagon Oy:ltä vuoden mittaisella sopimuksella. Helsingissä oleva etälääkäri hoitaisi noin 120 vanhainkodissa asuvaa vanhusta."

" - Tarjoamme lääkäripalvelut, johon laaditaan hoitolinjat ja käydään läpi lääkitysja diagnoosit. Sen jälkeen alkaa etänä hoidettava osuus, joka tarkoittaa sitä, että perinteiset paperikierrot tehdään puhelimitse siten, että lääkäri istuu Helsingissä ja hoitaja Jämsässä. Lääkäri käy paikan kolmen kuukauden välein ja päivittää hoitolinjat, kertoo Doctagon Oy:n toimitusjohtaja Mats Rönnback"Hoitajatkin tietysti täytyy hankkia ostettuna etätyövoimana. Helsingistä, voisi myös etsiä etäpoliiseja ja etäpalomiehiä tarjoavan yrityksen. Etä-armeijakin olisi tietysti käytännöllinen, eivätpähän olisi sitten siinä takapihalla torrakkojaan heiluttamassa. Doctagon tietysti hankkii jokaiselle vanhukselle kahdella kuvakkeella varustetut kosketusnäyttöiset nokialaiset, enkä nyt puhu kumisaappaista (vaikka kieltämättä kosketunäytölliset kumisaappaat ovat kiehtova ajatus). Toisessa napissa olisi hoitajakuvake ja toisessa lääkärikuvake. Olisi tietysti yhteys potilaan kädessä olevaan verenpainemittariin ja EKG-laitteeseen jolla kaiken aikaa tarkkailtaisiin sydämen toimintaa. Rutiininomaisesti etälääkäri lukisi aamusoittokierron aikana niiden kautta potilaan sen hetkisen terveydentilan. Sydämenpysähdys tapauksissa Doctaconin konttorissa alkaisi tapahtua sireeni ulvoisi ja punainen valo vilkkuisi, lääkäri tai hoitaja ottaisi pikaisesti yhteyden päivystävään potilaaseen ja antaisi toimintaohjeet. Defibrillaattori löytyy sieltä välinekaapista siivouskomeron vieresta, adrenaliinia on laitettu niihin ruiskuihin valmiiksi, koita ensin sitä pienempää annosta.

Näytteenottokierrolla päivystävä potilas soittaisi sitten laboratorion vastaajaan. "olet soittanut näytteenottoneuvontaan jos haluat tietää miten löydät suonen paina yksi, jos haluat tietää oletko pistänyt ohi paina kaksi, jos asiasi koskee virtsanäytteen ottamista paina kolme." Sitten vaan putkilot kirjekuoreen ja käytävällä olevaan postilaatikkoon.

En minä tietysti tälläistä vanhuutta ollut itselleni kaavaillut, mutta kaipa nuo tietävät paremmin.

Onneksi on sentään nuo lapset, kai ne sitten isona kärräävät vanhaa isäänsä pitkin kaupunkia aina kun tarvis. Onneksi en sentään asu Jämsän seudulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kääntäjä